Contact met Prins en Patriot

Prins en Patriot is een initiatief van mij, Raymond Uppelschoten: gedreven archiefonderzoeker en publicist met een passie voor deze periode. Ik maak geschiedenis graag op een prettige wijze toegankelijk te maken voor groot en klein. En dat kan op allerlei manieren. Ik doe goed en degelijk archiefonderzoek, waarover ik publiceer. Ik geef lezingen en vertel verhalen. Eigenlijk is elke activiteit gericht op het bekendheid en inspiratie over de periode 1780 tot 1795. Zodat iedereen meer te weten komt over de belangrijke en interessante gebeurtenissen die toen plaatsvonden.

Als u Prins en Patriot wilt vragen voor een lezing, wandeling, publicatie of onderzoek, neem dan gerust contact op.

Stuur dan een bericht met het formulier hieronder.

3 Reacties

 1. Arno Groeneveld

  Geachte heer Uppelschoten,

  Ik was zo langs uw hele interessante en boeiende website gekomen, met daarop veel bruikbare materialen. Ik ben zelf een docent geschiedenis en aankomende weken zal ik in mijn lessen aandacht besteden aan de strijd tussen de ‘Prins en de Patriot’.

  Hierbij stuitte ik echter op een spotprent genaamd ‘Herschepping van de Kees’ door Hendrik Willem Caspari (https://www.rijksmuseum.nl/nl/search/objecten?v=list&f=1&p=1&ps=10&f.classification.iconClassIdentifier.sort=45(%2b26)&f.dating.period=18&type=spotprent&ii=7#/RP-P-OB-7097,10)
  Ik las dat deze spotprent, door het op een bepaalde manier vouwen kon worden veranderd in een keeshond.
  (andere zelfde soort spotprenten: https://www.rijksmuseum.nl/en/collection/RP-P-OB-85.326 )

  Ik heb nu al vele (frustrerende) pogingen ondernomen om de spotprent op deze manier te vouwen, helaas nog zonder succes.
  Mijn vraag is nu of u, als expert, misschien enig idee heeft over het op de juiste manier vouwen van het pamflet voor het verschijnen van de keeshond.

  Met vriendelijke groet,
  Arno Groeneveld
  Docent geschiedenis
  Pax Christi College

  Antwoord
 2. Jan Smits

  Geachte heer,
  In ons bezit is een haardplaat, waarop boven in een halfronde cirkel “Hollandia” staat,
  daaronder in lijn “Pro Patria”. Er is verder te zien een vrouwenfiguur met grote hoed op en in haar hand een lange stok, waarop een hoge hoed. Deze figuur lijkt te zitten in een boot.
  Daaronder: anno 1665.
  Kunt u ons iets vertellen over deze plaat?
  Hartelijk dank Jan Smits.

  Antwoord
 3. Prins

  Dag Jan,

  Excuus voor de late reactie, ik kon een tijdje niet op de site.
  Jazeker ken ik die afbeelding. Er is hier meer over te vinden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijheidshoed

  En het was ook het wapen van de Bataafse Republiek en daarmee ligt het weer in mijn gebied 

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Bataafse_Republiek#/media/File:Flags_of_the_Batavian_Republic.jpg

  Dat het schild gedateerd is op 1665 is wel vroeg, naar mijn mening, maar wat de reden daarvan is, kan ik niet bepalen.

  Groet,

  Raymond

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *