Van het gezin van Willem V en Wilhelmina van Pruisen zijn prachtige schilderijen en prenten gemaakt. Prins en Patriot stelde daarvan een album samen uit de collectie van het Rijksmuseum.
Wilhelmina van Pruisen

Stadhouder

In dit album zitten onder andere persoonlijke portretten van stadhouder Willem V. Van de stadhouder is een aantal fraaie portretten gemaakt, al van jongs af aan. Die hangen overigens niet alleen in het Rijksmuseum: ook in Museum Flehite in Amersfoort hangt een manshoog portret van de stadhouder. En een aantal schilderijen van Willem V is te vinden in het buitenland, zoals in de Britse Royal Collection.

Wilhelmina van Pruisen

Natuurlijk maakt Wilhelmina van Pruisen deel uit van de verzameling. Maar ook de prenten van het huwelijk tussen Willem V en Wilhelmina van Pruisen zijn daarin te vinden. Van de vrouw die ook wel de enige echte stadhouder werd genoemd in die tijd, is er ook een bijzonder portret als ruiter, niet in amazonezit, maar zoals een man met gespreide benen. Heel bijzonder voor die tijd en misschien wel tekenend voor haar positie.

Gezin van de stadhouder

De kinderen Louise, Willem en Frederik komen natuurlijk ook aan bod. Van die drie zijn er onder andere kleine kinderportretjes. Andere mooie prenten zijn de terugkomst van Wilhelmina in 1787 in Den Haag en (wat tragischer) het vertrek van de stadhouder op 18 januari 1795.

Kortom: bekijk snel ons album Stadhouderlijk gezin bij het Rijksmuseum. Prins en Patriot biedt daar een snelle toegang tot de mooiste en interessantste afbeeldingen van de stadhouder, zijn vrouw en kinderen.

Meer weten?

Wil je meer weten over die interessante tijd tussen 1780 en 1795? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van prenten, publicaties en wetenswaardigheden over deze vijftien jaar met prinsen en patriotten. Geen reclame of promoties, maar al het nieuws tussen 1780 en 1795, elke maand gemakkelijk in je inbox.