Je kunt je er maar druk over maken. Vandaag is in het nieuws hoe de voetbalclub Napoli een tikje kan oplopen in de strijd om de Italiaanse landstitel. De club uit Napels riskeert een aftrek van twee punten voor een ‘matchfixing-incident’ van drie seizoenen geleden. Ik weet ook dat volksstammen hiervan wakker liggen. Maar zou het niet mooi zijn als Napels weer gewoon de verre stad Italië was? Waar naartoe alleen de rijken reisden en waar we verder niets mee te maken hadden?

Boek over reis

Want zo was het in onze tijd, tussen 1780 en 1795. En daar schreef je dan een boek over. Met de hoogdravende bijzin in de bijzin die zo kenmerkend zijn voor de literatuur uit onze tijd. In een zoektocht naar die literatuur vonden we het leuke boekje van de Duitser Friedrich Münter. De Nederlandse versie van zijn reisverslag naar Napels en Sicilië dateert uit 1791. Het is te vinden op Google Books, waar obscure boekjes tegenwoordig heerlijk beschikbaar zijn. En als we daarin lezen over Napels, zou ik willen dat ik in 1790 daarheen had gereisd:

In Napels is alles in beweging ; by dag noch nacht, zyn den straaten één uur ledig. Beide vreugde en droefheid word door het Volk met evenveel gedruis te kennen gegeven. De verschillende standen , van menschen leeven en vermegen zich onder een. De Koophandel is in vollen bloey : elk zoekt de kost te winnen, onverschillig op welk eene wyze ; en hoewel de Stad en derzelver luister op verre na niet haalen kan, by de aloude Hoofdstad der Waereld, zo is echter de omtrek van Napels oneindig schooner en verrukkender, dan die van Rome.

Rome versus Napels: beide ver weg

Daar kan de hoofdstad van Italië het weer mee doen. Een ander voordeel van Napels was (volgens Münster), dat in Rome een groot deel van de bewoners priester was en en de burgers leefden onder het ‘Juk eener Priester-regeering’. Of de Romeinen en Napolitanen van nu de tegenstellingen ook zo zien, kunnen we betwijfelen. Dat is dan ook gelijk het geluk van de tijd van Prins en Patriot: ik zou geen enkele behoefte om te twijfelen aan de kennis van Münster over die gekke Napolitanen. Hij is er immers geweest. En hij heeft erover geschreven! Dan is het de waarheid. Wat een eenvoud en wat een autoriteit. Kom daar nog maar eens om tegenwoordig.

Ik ben nooit in Napels geweest. Het vormt niet eens een belangrijk onderwerp in mijn archiefonderzoek. Maar wat geniet ik van een boekje, beduimeld door de tijd, met gravures die de pracht van Napels tonen. De pracht en grandeur uit de tijd toen die stadstaat nog ver weg was en een voetbalakkefietje de courant niet haalde.

Meer weten?

Wil je meer weten over die interessante tijd tussen 1780 en 1795? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van publicaties en interessante artikelen op onze site, Facebook en Twitter. Geen reclame of promoties, maar al het nieuws tussen 1780 en 1795, elke drie maanden gemakkelijk in je inbox.