De mooiste prenten van patriotten en vrijkorpsen in één album. Dat hebben we voor je geregeld binnen het Rijksmuseum. Het is één van de vele albums die we beheren met de prachtige afbeeldingen uit de tijd van Prins en Patriot.

Prenten van patriotten

patriotten exercitieIn de collectie van het Rijksmuseum zitten veel prenten uit de patriottentijd. In onze albums verzamelden we die prenten en hebben we ze netjes gerubriceerd. Het album speciaal over patriotten en vrijkorpsen bestaat uit platen van de burgerlegertjes die in de Republiek ontstonden tussen 1781 en 1787, in de Patriottentijd.

Vrijkorpsen en patriotten

De vrijkorpsen droegen allemaal hun eigen uniform. Veel afbeeldingen in het album tonen dan ook de uniformen van de verschillende burgermilities van de patriotten. Juist die serie (en de grote verzamelprent boven dit artikel) laat zien hoe een militie er in de patriottentijd uit moet hebben gezien. Het is vooral veel blauw en zwart, met een enkele andere kleur. Eerder schreven we al over het uniform van de Utrechtse patriotten.

Bekijk dus snel het album met alle prenten van patriotten en vrijkorpsen. En wil je meer weten over deze burgermilities, boek dan een lezing van Prins en Patriot.

Meer weten?

Wil je meer weten over die interessante tijd tussen 1780 en 1795? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van publicaties en interessante artikelen op onze site, Facebook en Twitter. Geen reclame of promoties, maar al het nieuws tussen 1780 en 1795, elke drie maanden gemakkelijk in je inbox.