Prent van stadhouder Willem VWillem V was de godheid die de Republiek nodig had. Of zoiets. En daar keek men graag naar. In de jaren tussen 1780 en 1795 zijn heel veel spotprenten gepubliceerd over stadhouder Willem V. Maar er zijn ook afbeeldingen die de stadhouder juist ophemelen. Speciaal voor die pro-stadhouderlijke prenten heb ik een album aangemaakt bij het Rijksmuseum.

Promotie stadhouder Willem V

In het album staan veel prenten die het stadhouderschap promoten, of Willem V als erfstadhouder. Hij werd daarop afgebeeld als een vader des vaderlands, degene die de rust in de Republiek zou bewaren en onze onafhankelijkheid behoedde. Zijn tegenstanders hadden natuurlijk andere ideeën. Maar de prenten laten zie dat de Oranjepartij ervan overtuigd was dat Oranje, de stadhouder en Willem V persoonlijk de beste alternatieven waren in de rumoerige tijd tussen 1780 en 1795.

Andere albums over 1780-1795

Inmiddels is het aantal albums van Prins en Patriot in het Rijksmuseum behoorlijk gegroeid. Daar vind je ook de mooie collectie van prenten pro-stadhouder uit deze tijd. Bekijk daarom snel het album met prenten ter promotie van stadhouder Willem V. Of open één van mijn andere albums over de jaren 1780-1795.

Meer weten?

Wil je meer weten over die interessante tijd tussen 1780 en 1795? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van prenten, publicaties en wetenswaardigheden over deze vijftien jaar met prinsen en patriotten. Geen reclame of promoties, maar al het nieuws tussen 1780 en 1795, elke maand gemakkelijk in je inbox.