Patriotten en Prinsgezinden: allemaal in één lezing

patriottische excercitieBeleef de patriottentijd in een leerzame en interactieve presentatie! De lezing Patriotten en prinsgezinden neemt u mee door de periode 1783-1787. In de republiek brak bijna een burgeroorlog uit, waardoor hele families recht tegenover elkaar kwamen te staan. De patriottische gewesten Holland en Utrecht vormden daarbij het bolwerk van de hervormingsgezinden. Hun tegenstanders, de prinsgezinden die vooral de stadhouder steunden, waren vooral te vinden in het Oranjegezinde Gelderland.

Orangisten en vrijkorpsen

Maar de scheiding was niet zo helder. Ook in Utrecht waren er Orangisten en was zelfs de belangrijkste steunpilaar van Willem V actief: Willem Pesters. En Holland had met de Rotterdamse Kaat Mossel een belangrijke Oranje-voorvechtster. Ze komen allemaal voorbij in deze interessante lezing over patriotten en prinsgezinden.

Machtsstrijd patriotten en prinsgezinden

Een reeks van bekende en minder bekende incidenten tussen patriotten en regenten komt langs in deze interessante (en spannende!) lezing. Daarbij kijken we naar de ontwikkelingen in de hele republiek en naar regionale verschillen. In de lezing over de patriotten en prinsgezinden, leert u precies de details van de machtstrijd in deze roerige tijd.

Uniform Utrechtse patriottenPatriotten versus stadhouder en regenten

Allereerst kijken we naar de achtergrond van de ontevredenheid: het stadhouderschap, de economische situatie in de Republiek, de rol van de Oranjegezinde regenten. Vervolgens passeren enkele belangrijke gebeurtenissen de revue. We zoomen in op de ontwikkeling van de vrijkorpsen en de ideeën daarachter. Uiteindelijk bent u aan het einde van de lezing een stuk wijzer geworden over deze interessante en spannende periode.

Gemakkelijk te regelen

Prins en Patriot verzorgt deze lezing op uw eigen locatie. U hoeft zelf alleen maar te zorgen voor projectmogelijkheden (beamer) waarop we een laptop kunnen aansluiten. Er is alleen een korte voorbereidingstijd nodig om beeld en geluid te checken. U krijgt deze interessante lezing tegen een vergoeding van 130 euro (excl. reiskosten).

Meer informatie?

Leer dus ook de belangrijkste patriotten en prinsgezinden kennen in een lezing van Raymond Uppelschoten. Neem snel contact op voor meer informatie.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.