Vandaag in 1793 werden de winterkantonnementen betrokken en dat betekende: een voorlopig einde aan de oorlog. Fransen, Britten, Hessen, Hannoversen marcheerden vandaag in 1793 allemaal naar de de winterkwartieren. Met enige vertraging vanwege de correspondentie leren we zo de plaatsen kennen waar ze zich terugtrokken.

inkwartiering van soldaten Staatse legerBritse leger

Het Britse leger stond nog steeds onder commando van de Duke of York, Frederik August, de tweede zoon van koning George IV. Van het kamp in Doornik (Tournai) vertrokken de Britten naar verderop in West-Vlaanderen. Hun bondgenoten de Hannoversen (George was ook staatshoofd van Hannover) trokken naar Kortrijk en Menen.

Staatse leger

Ons eigen Staatse leger betrok de kantonnementen in Doornik. Daar was overigens van de officieren van Oranje alleen prins Willem Frederik bij. Zijn broer prins Frederik lag nog gewond in Den Haag, herstellend van het schot in de schouder dat hij in Wervik opliep. Maar gelukkig ging het goed met hem, zo meldden de kranten.

winterkwartieren in Oostenrijkse NederlandenFranse leger

Ook de Frans legers werden in de Oostenrijkse Nederlanden in de gaten gehouden. De couranten meldden vandaag in 1793 dat in Quesnoy ook in dit late seizoen nog was gevochten tussen Fransen en Oostenrijkers. De Fransen waren teruggeslagen, met 2000 man verlies en 57 achtergelaten kanonnen.

Meer weten?

Wil je meer weten over die interessante tijd tussen 1780 en 1795? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van publicaties en interessante artikelen op onze site, Facebook en Twitter. Geen reclame of promoties, maar al het nieuws tussen 1780 en 1795, elke drie maanden gemakkelijk in je inbox.