Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem V, werd in 1787 bij Goejanverwellesluis gearresteerd door patriotten uit Gouda. Van de gebeurtenis werden vele prenten gemaakt. Wij verzamelden de mooist daarvan binnen het Rijksmuseum in één verzameling. Het is één van de vele albums die we beheren met de mooiste afbeeldingen uit de tijd van Prins en Patriot.

Wilhelmina van Pruisen portretWilhelmina van Pruisen

Op 28 juni 1787 was Wilhelmina van Pruisen op weg naar Den Haag. Ze wilde de Staten van Holland overhalen om stadhouder Willem V naar Den Haag te laten terugkeren. De stadhouder zelf zat nog rustig in Nijmegen, ver van al het politieke rumour rond patriotten en vrijkorpsen. Maar de prinses werd tegengehouden door mannen van het vrijkorps uit Gouda. Overigens was dat niet bij de Goejanverwellesluis zelf, maar bij de buurtschap Bonrepas aan de rivier de Vlist.

Goejanverwellesluis

Van Bonrepas werd het gezelschap van de prinses naar Goejanverwellesluis gebracht. Daar verbleven ze kort op de boerderij van ene Adriaan Leeuwenhoek. Omdat de boerderij geen plaats was om te overnachten, kon de prinses kiezen: terug naar Schoonhoven of overnachten in het kasteel van Woerden. Ze koos voor het eerste en kon na twee dagen weer terugkeren naar Nijmegen. Deze grote belediging van de Pruisische prinses was de reden van de Pruisische inval in de Republiek. Die bracht de stadhouder weer terug in Den Haag.

Bekijk dus snel het album met alle prenten van het incident in Bonrepas en aan de Goejanverwellesluis , of één van de ander verzamelingen. En wil je meer weten over dit incident en wat dit betekende voor de positie van patriotten en prinsgezinden, boek dan een lezing van Prins en Patriot.