Al vanaf hun beginperiode in 1781 werden de patriotten beschimpt en uitgelachen. Natuurlijk vooral door hun tegenstanders, de prinsgezinden. Spotprenten over de patriotten en hun ideeën zijn onder andere verzameld in het Rijksmuseum. En wij plaatsten de mooiste prenten voor je gemak allemaal bij elkaar in één album.

ezel patriotSpotprenten

In de achttiende eeuw waren spotprenten een politiek wapen van formaat. In de prinsgezinden bladen als de ’s Gravenhaagse Courant en De Ouderwetschen Patriot verschenen spotprenten die de patriotten neerzetten als dom en onverantwoordelijk: keffertjes die alleen een hype achternaliepen. Overigens deden de patriotten dat precies zo tegen de prinsgezinden en de stadhouder zelf.

Prachtige prenten

In ons album in het Rijksmuseum vind je alle spotprenten tegen de patriotten bij elkaar. De beroemde keeshonden (als scheldnaam voor de patriotten), de slapheid van de patriotten toen het erop aankwam en de zogenaamde burgerwapening: het werd allemaal op de hak genomen. Je vindt de prenten in ons album van het Rijksmuseum. Bekijk daar  dus snel de spotprenten van de patriotten.

Meer weten?

Wil je meer weten over die interessante tijd tussen 1780 en 1795? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van prenten, publicaties en wetenswaardigheden over deze vijftien jaar met prinsen en patriotten. Geen reclame of promoties, maar al het nieuws tussen 1780 en 1795, elke drie maanden gemakkelijk in je inbox.