In 1787 moesten ze vluchten en vanaf 1796 zaten ze in de Nationale Vergadering: de oude patriotten en nieuwe Bataven die ons land de moderne tijd inloodsten. Je vindt hun silhouetportretten allemaal in ons speciale album in het Rijksmuseum.

Portret Paulus Hartog 1796Bataafs bestuur

Met de inval van de Pruisen in 1787 kwam er een einde aan de onrust in de Republiek. De opstandige patriotten vluchtten of werden monddood gemaakt. Het stadhouderlijk regime kwam weer stevig in het zadel. Maar in 1794 en 1795 keerden veel gevluchtte patriotten weer terug. Ze kwamen weer in het stadsbestuur of werden schout of secretaris in de dorpen. En bij de eerste openbare verkiezingen in het voorjaar van 1795 werden ze gekozen als provisioneel representant van hun regio of provincie. Allemaal als opmaat naar de verkiezing van de Nationale Vergadering in 1796. Op 1 maart van dat jaar kwamen de eerste gekozen Bataafse bestuurders bijeen in Den Haag.

Eerste parlement

Dat ging allemaal natuurlijk niet zonder slag of stoot. En met de installatie van de Bataafse bestuurders begonnen de omwentelingen eigenlijk pas goed. Het zou nog tot 1798 duren voor we een nieuwe grondwet zouden krijgen. En toen waren we een aantal splitsingen en een staatsgreep verder. Helaas ligt dat allemaal buiten de periode van Prins en Patriot.

Portretten Bataafse bestuurders

Maar de eerste afgevaardigden verdienen een plaats binnen Prins en Patriot. Van die eerste Bataafse volksvertegenwoordigers werden namelijk portretten gemaakt. En de meeste namen kennen we als patriotten van het eerste uur. Een paar nieuwlichters zijn er tussen. Je vindt die portretten in ons album bij het Rijksmuseum. Prachtige silhouetportretten zijn het. Bekijk daarom snel het album met de portretten. Of één van de andere verzamelingen die we beheren in het Rijksmuseum.

Meer weten?

Wil je meer weten over die interessante tijd tussen 1780 en 1795? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van silhouetportretten, publicaties en wetenswaardigheden over deze vijftien jaar met prinsen en patriotten. Geen reclame of promoties, maar al het nieuws tussen 1780 en 1795, elke maand gemakkelijk in je inbox.