Oorlog is behalve tragisch ook interessant historisch onderzoekmateriaal. Dat vinden gelukkig heel veel onderzoekers en publicisten. Landschap Erfgoed Utrecht heeft daarom de werkgroep Oorlog en Vrede opgericht. Op 18 december 2013 geef ik een lezing voor die werkgroep over de opzet van mijn onderzoek naar de oorlog van 1793-1795.

willem frederik van oranje-nassau generaal staatse legerStaatse leger

In de presentatie zal ik vertellen over de oorzaken van de oorlog, de rol van de coalitietroepen en speciaal de betrokkenheid van ons eigen Staatse leger. Daar komen ook de zonen van de stadhouder voorbij als generaals van het Staatse leger. Willem Frederik van generaal van de cavalerie en Frederik van de artillerie.

Bronnen en onderzoek

De lezing zal ook vooral gaan over de opzet van mijn onderzoek en de bronnen die ik gebruik voor publicaties. Voor dit historisch onderzoek heb ik de afgelopen 6 jaar alle beschikbare bronnen in Utrecht doorzocht, getranscribeerd en gefotografeerd. Ik zal in de lezing een overzicht bieden van nog onbekende bronnen en archieven die mooie militaire gegevens bevatten over deze tijd.

Jaarboek Oud-Utrecht

Leden van de werkgroep Oorlog en Vrede komen uit de hele provincie Utrecht en hebben allemaal hun eigen expertise. Met name de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn goed vertegenwoordigd. Met mijn onderzoek hoop ik in 2015 opnieuw een groot artikel te publiceren over deze oorlog, in het Jaarboek Oud-Utrecht.

Meer over dit onderzoek en vooral de publicaties die ervan zijn verschenen, vind je in de lijst met artikelen van mijn hand.

Meer weten?

Wil je meer weten over die interessante tijd tussen 1780 en 1795? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van prenten, publicaties en wetenswaardigheden over deze vijftien jaar met prinsen en patriotten. Geen reclame of promoties, maar al het nieuws tussen 1780 en 1795, elke maand gemakkelijk in je inbox.