In 1789 tekende Roeland van Eynden het kruiend ijs bij de dijk bij Ochten (G) op 22 januari 1789. Op de voorgrond zien we twee dames met hun begeleider. Waren dit misschien de zusters Bigot de Villandry? Geen gekke gedachte als u de context van het plaatje kent.

ijsberg Ochten 1793 | Gelders Archief

Roeland van Eynden droeg deze prent op aan gravin Van Randwijck, geboren Bigot. Bizar genoeg waren er twee dames die hij daarmee heeft kunnen bedoelen. En het waren nog zussen ook. Allereerst was daar Hélène Madelaine Bigot de Villandry (1747-1797). Zij trouwde in 1775 met George, graaf van Randwijck. De ander was Carolina Diana Bigot de Villandry (1741-1804). Een paar jaar na haar zus trouwde ze in 1778 met Steven Walraven van Randwijck, de jongere broer van George. Het was zijn tweede huwelijk. De vrouwen waren beiden dochters van Jacques Adrien Isaac de Bigot de Villandry, de gouverneur van Willemstad, ook niet de eerste de beste. Geen gekke gedachte dus dat dit prentje toont hoe beide gravinnen het schouwspel van de metershoge ijsberg met eigen ogen hebben willen zien. Ze staan op de voorgrond als ramptoerist in 1789, tezamen met hun begeleider. Want gravinnen, ook al zijn ze niet bang voor kruiend ijs, reizen natuurlijk niet alleen. Uit de beeldcollectie van het Gelders Archief.

Meer weten?

Wil je meer weten over die interessante tijd tussen 1780 en 1795? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van prenten, publicaties en wetenswaardigheden over deze vijftien jaar met prinsen en patriotten. Geen reclame of promoties, maar al het nieuws tussen 1780 en 1795, elke maand gemakkelijk in je inbox.