herenvest 1794In de collectie van het Museum Rotterdam ligt een mooi herenvest, dat fantastisch toont hoe heren in kostuum gekleed gingen in de achttiende eeuw. Het is gedragen in 1794 in Delfshaven bij een bruiloft. Het vest (dat prachtig geconserveerd lijkt) is van crèmewitte zijde en satijn, geborduurd met een bloemmotiefje. De knoopjes zijn van dezelfde zijde en ook geborduurd. Een naaister heeft hier haar vingers behoorlijk op stukgewerkt. We kennen ook de drager: Nicolaas van der Hilst droeg dit als onderdeel van zijn bruiloftskostuum. Hij trouwde met met Johanna Schiltman op 19 juni 1794 in Delfshaven. Hun zoon Pieter werd de eerste burgemeester van Delfshaven, moderne stijl.

Geborduurde bloemen

Voor de liefhebbers van kostuums en kleding in de achttiende eeuw, hier de complete beschrijving van de stof en het borduursel, uit de mooie collectie van het Museum Rotterdam: voorpanden van het vest bestaan uit ribbelbaan, baan satijn, ribbelbaan, baan zijde, ribbelbaan, baan satijn etc. Of en hoe dit terugkwam in het kostuum, is niet bekend. De banen satijn zijn geborduurd met strooiboeketjes in blauw, crème, roze, bruin, bruingroen. De banen ter weerszijden van de sluiting zijn geborduurd met bloemranken. De sluiting bestaat uit elf platte, ronde knoopjes, overtrokken met stof en geborduurd met blauw stermotief. Elf open knoopsgaten. Staande kraag. Kleine revertjes, ook aan de binnenzijde geborduurd. Twee loze, smalle rechthoekige zakjes. Langs kraag, voorpanden, langs de onderrand van het vest en om de zakjes bruin koordborduursel. Het vest is van onderen recht afgesneden. De voorpanden zijn gevoerd met paarse satijn. Het rugpand is gemaakt van wit linnen (dubbel).

Opmerkelijk goed bewaard

Over de geschiedenis van het vest en vooral hoe het in de collectie van het museum is terecht gekomen, weten we helaas weinig. Werd dit soort kledingstukken maar meer bewaard in de musea! We kennen natuurlijk wel de oude muts van overgrootmoeder, die soms generatieslang in de familie werd overgedragen. Uiteindelijk komt die dan in een vitrine terecht. Maar herenkleding, een vest, van deze kwaliteit: dat vind ik Erg bijzonder. Het vest verdiende aandacht, dus bij deze.

Meer weten?

Wil je meer weten over die interessante tijd tussen 1780 en 1795? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van prenten, publicaties en wetenswaardigheden over deze vijftien jaar met prinsen en patriotten. Geen reclame of promoties, maar al het nieuws tussen 1780 en 1795, elke maand gemakkelijk in je inbox.